Danmarks Cykle Union er blevet tildelt et wildcard til VM i e-cykling og har udtaget Nicklas Pedersen, der vandt bronze ved VM i 2020.

Danmarks Cykle Unions e-cyklingudvalg har ansøgt om og fået et wildcard til VM 2023. Med dette wildcard i hånden har de valgt at udtage den rutinerede cykelrytter Nicklas Pedersen. Valget er blandt andet faldet på Nicklas ud fra den betragtning, at han er dygtig til at ”spille spillet”, har eminent timing og er én af de bedste i verden til at forstå og læse dynamikken i et Zwift-cykelløb. Derudover er han et godt match til formatet og VM-ruterne, som sætter store krav til rytterens evne til at sprinte samt yde maksimalt i 1-3 min. Hele seks herreryttere var allerede udtaget til at kæmpe for Danmark ved verdensmesterskabet i e-cykling, og Nicklas Pedersen bliver en flot tilføjelse til et særdeles imponerende landshold.

”Jeg er overrasket over at modtage et wildcard. Det havde jeg ikke regnet med,” fortæller Nicklas Pedersen. ”Jeg er selvfølgelig glad og beæret over at skulle repræsentere Danmark til VM. Det ændrer lidt på min sæsonplan, hvor jeg skulle være klar til landevejssæsonen i april. Nu skal jeg være skarp om en måned. Det er en udfordring, men det er fedt. Nu skal jeg tabe mig og sørge for at få topniveauet med.”

Nicklas Pedersen kommer til VM efter en god sæson, hvor han blandt andet vandt landevejens Demin Cup og fik en samlet tredjeplads i den danske eliteliga i e-cykling, Uno-X Superligaen. Denne sæson tørner Nicklas ud for Team coloQuick, men inden landevejen for alvor kalder, er det den virtuelle jernhest, der skal fokuseres på.

Kan landsholdet køre med om medaljerne?
Forventningerne til landsholdet ved dette års VM er ikke til at tage fejl af. Efter to udgaver, hvor Danmark har blandet sig i toppen og allerede kørt to medaljer hjem, er forventningerne tårnhøje. Ikke mindst fordi rytterne kender hinandens styrker og svagheder.

”Jeg kender hele landsholdet rigtig godt, og det bliver rart at kunne sidde sammen fysisk, når vi skal til VM,” udtaler Nicklas Pedersen. ”Min forventning er, at landsholdet vinder guld, men det bliver nok ikke mig, medmindre jeg har diamanter i benene på dagen. Det er virkelig et godt hold, vi stiller med, og hvis vi kan få to-tre mand med i finalen, så vinder vi, hvis alt flasker sig.”

Om alt flasker sig, finder vi ud af, når VM køres på Zwift den 18. februar.

Tidligere udtog Danmarks Cykle Union Anders Foldager, Joakim Lisson og Oskar Hvid, mens Bjørn Andreassen, Daniel Lyhne og Aleksej Calmann kvalificerede sig selv gennem et VM-kvalifikationsløb på Zwift. Hos kvinderne er det Fie Østerby, der skal forsøge at køre en god placering hjem.

Fordeling af VM-pladser vækker undren
E-cyklingudvalgets ansøgning om et wildcard kommer efter en forundring over den måde, hvorpå Zwift og UCI har fordelt VM-pladserne mellem de deltagende nationer. Fordelingskriterierne har blandt andet været baseret på størrelsen af Zwift Community, antal nationale A-ryttere og antal hold, der kører Zwift Racing League i A-kategorien, og altså ikke hvor højt niveauet er hos et lands eliteryttere.

Ifølge e-cyklingudvalget mangler der indblik i, hvordan kriterierne for VM-pladser fungerer. Derfor har det undret udvalget, at Danmark ikke har fået mere end tre pladser tildelt, når Danmark er én af de stærkeste nationer til e-cykling. Det er på baggrund af dette, at man har søgt om et wildcard, som man har fået uden nærmere begrundelse.