Regnbuefarver er i cyklingens verden ensbetydende med verdensmestre. Rådhuspandekager er i København ensbetydende med fejring af mestre.

Onsdag den 26. oktober var det de danske verdensmestre i 4000m holdforfølgelse, som blev fejret. I dag er der også - sådan cirka – et år til, at regnbuefarverne skal forsvares på hjemmebane i Ballerup Super Arena.
Rasmus Lund, Carl-Frederik Bévort, Niklas Larsen, Lasse Norman Leth og Frederik Rodenberg blev i sommer verdensmestre i disciplinen 4000m holdforfølgelsesløb i Glasgow. Næste år skal de forsvare deres titel på hjemmebane i Ballerup Super Arena og det bliver med masser af fans på lægterne. Billetsalget er i gang og mange har allerede sikret sig pladser, således blev partout billetterne revet væk indenfor de første døgn, så det er med at skynde sig, hvis man skal sikre sig plads til de spændende løb i velodromen.

Udover at markere at der i disse dage er ”one year to go”, så var dagen i dag også der hvor de danske cykelryttere blev fejret for deres VM titel på Rådhuset i København.

For rytterne var det en stor dag og Lasse Norman Leth siger: ”Det er fedt at være her, det er første gang for mig, selvom jeg tænker at jeg har gjort mig fortjent til det mere end en gang efterhånden. Det er fedt at komme til en stor fejring på et sted som det her. Jeg er spændt og jeg glæder mig rigtig meget, for det første til at smage pandekagerne, men for det andet også til at modtage den hæder, som det er, at få lov til at komme her”.

Forventningerne til VM forsvaret får også et par ord med på vejen: ”Jeg glæder mig utroligt meget til at skulle forsvare vores VM titel. Og så også bare at skulle konkurrere på hjemmebane foran et dansk publikum, det bliver rigtig fedt, jeg hører at billetsalget går stærkt, så det er virkeligt overvældende at der er så mange der gerne vil se os køre cykelløb. Så jeg glæder mig rigtig meget til hele rejsen fra nu af og til OL, både performancemæssigt men også bare som rejsen sammen med banelandsholdet og mine bedste venner der, så vi tager formen med fra OL til Ballerup og dermed kunne vise foran hjemmepublikummet at vi også kan her, det vil være helt vildt.” slutter Lasse Norman Leth.

Hos Danmarks Cykle Union fylder forberedelser til næste års VM i banecykling meget i dag. Danmarks Cykle Unions formand, Morten Anderson, siger det således:
”Jeg kan godt love de danske cykelfans en unik oplevelse, når VM i banecykling skal afholdes i Danmark. Det bliver helt vildt stort at opleve vores forsvarende verdensmestre i 4000 meter holdforfølgelsesløb og den øvrige danske topelite, på nærmeste hold på hjemmebane i Ballerup Super Arena. VM i banecykling 2024 bliver forhåbentligt kulminationen på mange års hårdt arbejde, både fra eliten og ikke mindst bredden – herunder alle de frivillige, som knokler hver eneste dag for, at vi som nation står så stærkt i banecykling. Jeg glæder mig til at se verdens bedste ryttere i konkurrence til næste år” slutter Morten Anderson.

At VM i banecykling afvikles i Danmark, er naturligvis også spændende for dem der skal kæmpe om de eftertragtede VM striber, medaljer og ære.
Casper Jørgensen, Cheflandstræner for banecykling glæder sig derfor naturligt nok til VM i Danmark: ”Jeg glæder mig allerede helt vildt til at vise, hvad vi kan. Tanken om, at alle de hårde træningstimer i bl.a. Ballerup Super Arena, kulminerer samme sted, for fyldte tribuner med både familie, venner og danske cykelfans på lægterne, motiverer os til at blive den allerbedste udgave af os selv. Vi har et hamrende stærkt landshold, og vi kan godt love, at vi næste år kommer til både OL i Paris og VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena i absolut topform.” slutter Casper Jørgensen.

Kort om VM i banecykling 2024:
16. – 20. Oktober 2024
Ballerup Super Arena
Billetter: www.trackcyclingworlds2024.com

Discipliner og dansk deltagelse i banecykling:
Banecykling består af i alt 11 forskellige discipliner for både herre og damer. Disciplinerne repræsenterer en bred vifte af fysiske og taktiske udfordringer og kræver forskellige færdigheder og styrker. Til både OL i Paris og VM i Banecykling i Ballerup 2024 stiller Danmark med rigtig gode medaljechancer i flere af disciplinerne, herunder:

4000 meter holdforfølgelsesløb: En af hofdisciplinerne i banecykling, hvor det hold på fire ryttere skal forsøge at tilbagelægge 4000 meter hurtigst muligt. Tiden på den tredje rytter i mål tæller. Danmark er regerende verdensmestre i denne disciplin hos mændene og kommer således også blandt favoritterne til både OL og VM.

Parløb (Madison): Den klassiske disciplin som mange også kender fra 6-dagesløbende, hvor to ryttere fra hvert land deltager sammen. Det handler både om at samle point undervejs ved både at hente omgange, vinde spurter og komme først i mål. Danmark er forsvarende olympiske mestre hos herrerne og vicemestre hos damerne, hvorfor der venter gode medaljechancer for Danmark i 2024.

Omnium: En publikumsvenlig kombineret disciplin, hvor det handler om at vinde flest point samlet i scratch, tempoløb, udskilningsløb og pointløb. Amalie Didriksen vandt sølv og Nicklas Larsen fik en fjerdeplads ved VM i Skotland.

Derudover vil der også være dansk deltagelse og medaljechancer i pointløbet og udskilningsløbet. De resterende discipliner ved VM i banecykling er individuel sprint, holdsprint, keirin, scratch, individuel forfølgelsesløb og tidskørsel. Man kan læse mere og se videoer om de forskellige discipliner på www.trackcyclingworlds2024.com

Tidligere afviklede VM i banecykling i Danmark
Danmark har en stolt tradition i at afvikle verdensmesterskaber i banecykling, afviklingsrækken strækker sig tilbage til 1896. Listen ser således ud:
1896 - København
1903 - København
1909 - København
1914 - København
1921 - København
1931 - København
1937 - København
1949 - København
1956 - København
2002 - Ballerup
2010 - Ballerup